Ga naar de inhoud

Wereld Gehandicaptendag

Schermafbeelding uit de video van Michel.

Vandaag, 3 december, is het de Dag voor Mensen met een Beperking. Deze dag is door de Verenigde Naties in 1992 in het leven geroepen om meer aandacht te krijgen voor de rechten van mensen met een beperking. Natuurlijk zijn er in al die jaren zaken verbeterd. Heel veel gebouwen zijn rolstoeltoegankelijk (gemaakt) en beschikken over een mindervalidentoilet. Helaas zijn er nog zaken die niet goed geregeld zijn voor mensen met een beperking. Zoals het openbaar vervoer en de digitale toegankelijkheid.

Sporten

Voor mensen die een beperking hebben is het bijvoorbeeld ook lastig om te sporten of om juist een leuke sport te vinden.  Om mensen bij dat laatste te helpen, heeft het Welzijnskwartier een beweegmakelaar Aangepast Sporten.

Michel Tielbeke is doofblind en heeft op de Paralympische Spelen van Londen en Rio gezwommen. Hij houdt ook van hardlopen. Dat doet hij bij Running Blind in Leiden. Omdat Michel vaker in de buurt wil hardlopen, heeft hij contact opgenomen met Jeffrey Drost van het Welzijnskwartier. Dat heeft een inspirerende video opgeleverd. 

Digitale toegankelijkheid 

Naast een goede fysieke toegankelijkheid, is de digitale toegankelijkheid ook van belang. Veel mensen zijn tegenwoordig online actief. Daarom is het belangrijk dat websites, apps en online video ook toegankelijk zijn.  Het is heel fijn dat er voor de video oproep van Michel twee versies zijn. De ene video heeft ondertiteling voor doven en slechthorenden. De andere video is toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Via de audiodescriptie (beeldbeschrijving) horen blinden en slechtzienden wat er in de video te zien is. Ook mensen met een hersenaandoening kunnen video’s met een beeldbeschrijving beter volgen.

Op de website van Uniek Sporten staat een overzicht van het Katwijkse sportaanbod voor mensen met een beperking. Zoek je een leuke sport die bij jouw beperking past? Neem dan contact op met beweegmakelaar Jeffrey Drost via [email protected] of bel 06 – 57 88 26 82.