Linda Dubbelaar
Wie ben je?
Ik ben Linda Dubbelaar. Op jonge leeftijd ben ik slechtziend geworden. Mijn zicht is daarna langzaam achteruit gegaan. Voor de Oogvereniging en Bartimeus Fonds heb ik de afgelopen jaren meegedaan aan diverse campagnes voor meer bewustwording. Zoals de Dag van de Witte Stok, Stop voor de Witte Stok en Houd de lijn vrij. Daarnaast heb ik me ook ingezet voor meer audiodescriptie bij tv-programma’s en online video. Audiodescriptie is een stem die op de stille momenten vertelt wat er in beeld te zien is. Zoals gezichtsuitdrukkingen, sms-berichtjes, teksten en waar nodig de ondertiteling. Dit is bedoeld voor blinden en slechtzienden. Voor mensen met een aandoening aan de hersenen kan deze ‘vertelstem’ ook handig zijn.
Wanneer ben je bij het platform terecht gekomen?
Via de Oogvereniging Leiden ben ik bij het platform terechtgekomen. Mijn eerste kennismaking met PGK was het scholenproject in 2016, toen als begeleider bij het spel. Later heb ik ook gastlessen in de klas gegeven. Vanaf november 2017 maak ik deel uit van het PGK-team.
Wat zijn je taken binnen het platform?
Binnen het platform richt ik me op de toegankelijkheid van de openbare buitenruimte en de vervoersvoorzieningen (OV, regiotaxi, wijkhopper). Verder hou ik me bezig met visuele en digitale toegankelijkheid. Ik ben daarnaast verantwoordelijk voor onze website en sociale media.
Wat is je reden geweest om aan te sluiten bij het platform?
Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Voor mensen met een beperking zijn er helaas nog te veel drempels. Bijvoorbeeld in de openbare ruimte, restaurants, maar ook op websites. Als ervaringsdeskundige kan ik mensen bewust maken van het belang van goede toegankelijkheid. Zowel fysieke, digitale als sociale toegankelijkheid. Op die manier hoop ik bij te dragen aan meer inclusie in de gemeente Katwijk.