Ga naar de inhoud

Start scholenproject 2023

Vrijwilliger Marijke met op de achtergrond het logo van het platform Gehandicaptenbeleid Katwijk

Na wekenlange voorbereidingen is het platform vandaag begonnen met de gastles ‘Leven met een beperking’. De komende vijf weken zullen de basisscholen in de hele gemeente Katwijk worden bezocht.

Planning 

In februari is gestart met de planning van het scholenproject. Alle basisscholen in de gemeente zijn aangeschreven. Daarnaast is er ook telefonisch contact geweest om de planning helemaal rond te krijgen. Niet alleen de scholen zijn ingepland, maar ook alle gastdocenten en vrijwilligers voor het ervaringsspel.

Bewustwording

De gastles is bedoeld om meer bewustwording te krijgen voor mensen met een beperking. Dit doet het platform door een spel aan te bieden met diverse uitdagende opdrachten. De leerlingen ondervinden zelf hoe het is om tijdelijk een beperking te hebben. Er zijn opdrachten om in een rolstoel een route af te leggen. Ook kunnen leerlingen ervaren hoe het is om blind met een witte stok te lopen. Door zelf deze ervaringen op te doen, wordt het belang van goede toegankelijkheid ook meteen duidelijk voor de leerlingen. 

Niet zielig 

Daarnaast vertelt iemand met een beperking in de klas over zijn of haar beperking. En wat dat voor invloed heeft in het dagelijks leven. Dit jaar staan mensen met een auditieve, visuele, verstandelijke of fysieke beperking voor de klas. De algemene boodschap van iedere gastdocent is dat je met een beperking ook nog heel veel dingen wel kunt doen. Mensen met een beperking zijn dus niet zielig. Ze willen ook gewoon meedoen in de samenleving. 

Komende weken

Inmiddels organiseren wij het scholenproject voor het achtste jaar. Dit jaar start de reeks gastlessen op de Farèlschool in Katwijk aan Zee. Daarna volgen alle scholen in Katwijk. In de vierde en vijfde week bezoeken we de scholen in Rijnsburg en Valkenburg. In totaal gaat het om dertig groepen 8 van 23 verschillende basisscholen. Naar verwachting geven we aan ruim zeshonderd leerlingen de gastlessen.