Ga naar de inhoud

Speciale stemlocaties tijdens Tweede Kamerverkiezingen

op de voorgrond staat het bordje voor de stem locatie nummer zeven.

Bij de verkiezingen van 22 november kunnen mensen met een auditieve beperking stemmen in Het Anker in de Voorstraat in Katwijk aan Zee. Mensen die slechtziend of blind zijn, kunnen eenvoudig hun stem uitbrengen in de Vredeskerk in Katwijk.

Kerkelijk centrum Het Anker

Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2021 was ‘De Laatste Eer’ in Rijnsburg nog het stembureau waar dove mensen een stem konden uitbrengen. Op die locatie was er een schrijftolk aanwezig. Voor de komende verkiezingen is voor Het Anker in het centrum (tegenover de Nieuwe Kerk) gekozen. Dit is ook de plek waar iedere zondag mensen bijeenkomen om de Dovenkerkdienst  bij te wonen.

Prikkelarm

Het is de wens van het platform dat Het Anker ook wordt ingericht als prikkelarm stembureau. Op zo’n locatie kunnen mensen dan in alle rust een stem uitbrengen. Zo is het licht gedimd, lopen er geen medewerkers met schoenen met hakken.

Vredeskerk

Ook dit jaar staat de stemmal en de soundbox in de Vredeskerk in Katwijk. Mensen die blind of slechtziend zijn kunnen met deze hulpmiddelen zelf eenvoudig hun stem uitbrengen. 

Zonnebloemen

Mensen die een groene sleutelkoord met een kaartje met zonnebloemen dragen, laten daarmee zien dat ze een verborgen beperking hebben. Denk bijvoorbeeld aan mensen met autisme, ADHD of PTSS. Tijdens de komende verkiezingen zijn medewerkers van de stembureaus bekend met het groene sleutelkoord met zonnebloemen. 

Meer informatie hierover vind je op de Nederlandstalige website van Hidden Disabilities Sunflower