In september hebben wij inwoners gevraagd wat zij vinden van de toegankelijkheid in de gemeente Katwijk. In de Week van de Toegankelijkheid zouden wij hier extra aandacht aan geven.
Verschillende reacties
Via de mail en het contactformulier op onze website ontvingen we diverse reacties. Verder hebben we in die week op straat mensen aangesproken wat hun ervaringen zijn. Er waren bijvoorbeeld meldingen over de regiotaxi, winkels, het strand en slecht toegankelijke voetpaden.
Strand
Via de website reageerde een mevrouw dat het strand regelmatig niet toegankelijk is door een berg zand op de betonnen platen, vooral na een dag met wind. Helaas kan zij daardoor niet genieten van het uitzicht vanaf het verharde uitkijkplateau. Dat is natuurlijk erg vervelend als je voor niets het pad hebt genomen en op het laatste moment merkt dat je niet verder kunt. Over de toegankelijke strandopgang tegenover Hotel Noordzee kregen wij juist positieve reacties over de betonnen platen met het uitkijk plateau aan de hoogwaterlijn. Een Poolse mevrouw in een rolstoel reageerde kort en krachtig: ‘Super!’ Samen met haar dochter reist zij regelmatig met de bus naar Katwijk om van het strand te genieten. Zij zijn allebei erg tevreden over de toegankelijkheid van het Katwijkse strand.
Tramstraat
In het centrum van Katwijk aan Zee spraken wij met 2 dames die gebruik maken van een scootmobiel. Zij vinden de toegankelijkheid in Katwijk over het algemeen goed. De dames valt het tegenwoordig wel op dat vooral jongeren de verkeersregels niet goed naleven. Bij zebrapaden stoppen lang niet alle fietsers en automobilisten. Op de voetpaden wordt er veel gefietst. Bijvoorbeeld op de stoep aan de Tramstraat naast de Action. De dames rijden liever niet in hun scootmobiel op de fietsstrook in de drukke Tramstraat. Vanwege de fietsers maken zij ook geen gebruik meer van de stoep aan de kant van de Action. Daarom rijden zij aan de overkant stapvoets op de stoep. Helaas voelen zij zich daar ook niet helemaal veilig. Bij de plekken waar de groene gft-containers staan, loopt de stoep zeer schuin af.
Geblokkeerde geleidelijn
Voor het vieren van ons 30-jarig jubileum waren wij op 2 oktober uitgenodigd op het gemeentehuis. Wij merkten dat de ingang van het gemeentehuis weer een tijdje niet goed bereikbaar was. Op de geleidelijn stond namelijk een blauw bestelbusje. Er waren 2 mannen bezig in de laadruimte. Op de vraag of de bestuurder zich realiseerde dat hun voertuig een obstakel is op de geleidelijn, was het antwoord:‘Ik moet even wat afleveren, ik ben zo weer weg’. Veel bestuurders weten niet dat een dergelijke ribbellijn altijd vrijgehouden moet worden voor blinde en slechtziende mensen. De werkwijze van het afleveren van goederen is inmiddels gewijzigd. Voortaan mogen bezorgers alleen spullen afleveren via de ingang van het gemeentehuis in de parkeergarage.
Toegankelijkheid en gedrag
Alle meldingen hebben wij inmiddels besproken met Een medewerker van de gemeente. Toegankelijkheid heeft niet alleen met de fysieke inrichting van de openbare ruimte te maken. Ook is het gedrag van mensen van belang. Als er een goed onderhouden stoep ligt, dan wordt de stoep toch ontoegankelijk als er op het voetpad gefietst wordt. Of dat er een voertuig op de geleidelijn staat. Als op de strandopgangen en andere strandpaden, toch veel zand ligt, dan is het strand daar helaas niet toegankelijk genoeg. Overigens is de gemeente verantwoordelijk voor het schoonhouden van de strandopgangen met betonplaten. De eigenaren van de strandpaviljoens moeten zelf zorgen dat de paden tussen de strandpaviljoens toegankelijk zijn.
Lees meer over de toegankelijkheid van het Katwijkse strand en de huur van speciale strandrolstoelen.