Ga naar de inhoud

Verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’

Verkiezing 'Meest toegankelijke gemeente van Nederland'

Zaterdag 1 juni begint de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland! De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert de verkiezing in 2024 opnieuw. Ook de gemeente Katwijk doet mee. In 2018 eindigde de gemeente Katwijk bij de Top-5. 

Vorige winnaar 

Omdat iedereen mee moet kunnen doen in Nederland, doen ook alle 342 Nederlandse gemeenten automatisch mee aan de verkiezing. Dat geldt ook voor de 3 bijzondere gemeenten van Nederland: Bonaire, Sint Eustatius en Saba

In ronde 1 (van 1 t/m 30 juni) kan iedereen de toegankelijkheid van een gemeente beoordelen. De 10 best beoordeelde gemeenten gaan door naar de volgende ronde. Zij maken kans op de felbegeerde titel ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’. De gemeente Stein won in 2021: “De verkiezing winnen heeft ervoor gezorgd dat het onderwerp toegankelijkheid nog meer leeft binnen de gemeente. Bij zowel bestuurders, ambtenaren als leden van onze klankbordgroep merken we dit. De titel maakt ambitieus, opent deuren en geeft makkelijker ruimte om capaciteit vrij te maken binnen de organisatie.” aldus Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker gemeente Stein

Eerste ronde

We hopen dat zoveel mogelijk mensen in ronde 1 van de verkiezing een beoordeling geven. Mensen kunnen in de eerste ronde meerdere gemeenten beoordelen: gemeenten waar ze wonen of werken. of om een andere reden komen. Zoals familiebezoek, vakantie of een dagje uit.

Gemeente Katwijk

Tijdens de eerste editie van deze verkiezing in 2018 behaalde de gemeente Katwijk de eindronde. Die verkiezing werd toen georganiseerd door Ongehinderd. Toen maakten de gemeenten waarvoor veel beoordelingen binnen kwamen, de grootste kans om door te gaan naar de volgende ronde. De titel ‘Meest Toegankelijke gemeente van Nederland’ werd in 2018 gewonnen door de gemeente Hardenberg. De gemeente Katwijk eindigde in de top 5. Dit jaar wordt er iets anders naar de beoordelingen gekeken. De inhoud van een beoordeling staat meer centraal, niet de hoeveelheid aan reacties.

Stemmen

Als platform vragen we de burgers om in juni de enquête in te vullen. Dit kan op de website www.vng.nl/verkiezing. Elke beoordeling is namelijk waardevol voor de gemeente. Iedere gemeente ontvangt de eigen beoordelingen, zodat de gemeente er van kan leren. De beoordelingen zijn anoniem. We hopen daarom dat zo veel mogelijk mensen de vragenlijst gaan invullen. Op basis van de uitslag kunnen wij dan weer in gesprek met de gemeente om de toegankelijkheid te verbeteren.