Ga naar de inhoud

PGK bezoekt Sjaloomschool

Vrijwilliger Marijke geeft voorlichting aan een klas.

Vrijwilligers van Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk bezochten de afgelopen maanden de basisscholen in de gemeente Katwijk. Mensen met een beperking vertellen tijdens de gastles over hoe zij leven. Ook vragen zij aandacht voor toegankelijkheid. Dinsdag 24 mei was de Sjaloomschool aan de beurt. Op een informatieve en praktische manier wil het platform kinderen zelf laten ervaren hoe het is om te leven met een beperking.

Ongeval

Door jaarlijks bij de scholen langs te gaan wil de stichting uiteindelijk alle Katwijkers bereiken en meer bewustwording rond dit thema krijgen.  Vrijwilliger Marijke van Duijn stond zelf ooit voor de klas, maar is door een ongeval haar zicht verloren. Door haar situatie is ze ook sterk betrokken geraakt bij Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk. Voor groep 8 vertelde zij haar verhaal. Aan de hand van een filmpje liet ze zien hoe het is om met een visuele beperking te leven.

Ontmoeting

In een ander lokaal was Frank Schneider op een heel praktische manier met de kinderen bezig. Frank heeft het voorlichtingsprogramma ooit opgezet en is nu vrijwilliger bij het platform. Frank: “Het is mooi om te zien hoe iemand met een beperking in ontmoeting komt met basisschoolleerlingen.” Kinderen mochten zelf ervaren hoe het is om met een rolstoel door de gangen te rijden. Onderweg maakten de drempels de leerlingen het wel lastig. Er was een bordspel met vijf onderdelen. Met opdrachten en vragen over een fysieke beperking, zintuigelijke beperking, verstandelijke beperking, chronische ziekte en algemene vragen. 

Heftig

Het onderdeel met de blinddoek en de taststok sprak het meest tot de verbeelding. Door de witte stok te gebruiken moesten de kinderen geblinddoekt hun weg vinden op het schoolplein. Aan de hand van de omgevingsgeluiden moesten ze ook aangeven waar ze zich bevonden. Uiteindelijk was het de bedoeling om via het opstapje bij de ingang het klaslokaal weer te vinden. Voor de kinderen was het een leerzame ochtend. Een van de leerlingen gaf aan: “Het is wel heftig om te zien dat je een stuk minder kan. Heel leerzaam.”

Bekijk hieronder enkele foto’s.