Ga naar de inhoud

Toegankelijke bingo

Met bingokaarten in braille wordt de bingo nog toegankelijker

Het Welzijnskwartier heeft het platform deze zomer benaderd over het organiseren van een toegankelijke bingo voor mensen met een zintuiglijke beperking. Vooraf hebben wij diverse tips aangeleverd, zoals de aanschaf van toegankelijke bingokaarten en praktische tips. 

Kaarten

Het Welzijnskwartier heeft twee soorten kaarten aangeschaft. Een bingokaart met braille en voelbare cijfers en een papieren grootletter bingokaart. De eerste is een duurzame oplossing. De tweede kaart kon zowel gebruikt worden met een bingostift of met magnetische fiches. De spelers konden kiezen wat het prettigste werkte.   

Bingomachine

De meeste bingo’s worden tegenwoordig gespeeld met een automatische bingomachine. Deze machine heeft een groot scherm waarop de getrokken bingocijfers getoond worden in grote rode digitale cijfers. Dit is heel handig voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Uitdaging

Voor mensen met een visuele beperking is bingo spelen een behoorlijke uitdaging. Blinden hebben een braillekaart nodig om mee te kunnen doen. Het voelen van de cijfers gaat niet zo snel. Voor mensen die slechtziend zijn, zijn de cijfers op normale bingokaarten veel te klein. Het vinden van het juiste cijfer in één van de vijf kolommen kost daarom ook meer tijd.

Proefpersonen

Leden van het platform waren op woensdag 28 september de proefpersonen tijdens de eerste toegankelijke bingo in De Burgt in Rijnsburg. Al snel bleek dat het tempo waarin de nummers werden opgenoemd te snel was. Voor iemand met een visuele beperking was het op tijd vinden van het juiste cijfer toch te lastig. Gelukkig werd het tempo daarna verlaagd. Dit resulteerde vrij snel in twee geldige bingo’s van leden van het platform.

Bingolocaties

Het platform heeft naar aanleiding van de eerste succesvolle bingo nog wel een aantal aandachtspunten om het spel nog inclusiever te maken. Mede op basis van onze ervaringen is het de bedoeling dat het Welzijnskwartier de bingo’s op andere locaties zoals bij De Zwanenburg en De Schelp ook voor iedereen toegankelijk maakt. Onderdeel van toegankelijkheid is natuurlijk ook dat mensen in de eigen wijk makkelijker een bingomiddag kunnen bezoeken dan in een omgeving waar ze niet bekend zijn.