Ga naar de inhoud

Terugblik rondleiding in Katwijks Museum (Video)

Een schelp die vroeger bij een knikkerspel gebruikt werd

Vorige week organiseerde het Katwijks Museum voor het eerst in het bestaan een zintuigenrondleiding. Bezoekers met of zonder (zintuiglijke) beperking konden  het museum op een bijzondere manier ervaren.

Zonnebrandcrème

De middag begon met het malen van koffiebonen. Het houten laatje met de gemalen koffie ging langs de neuzen van de deelnemers.  Daarna kregen de bezoekers een kopje koffie aangeboden. Bij een groot schilderij met een zonnig strandtafereel, kregen bezoekers iets in de handen gespoten, Daarna moesten zij in de handen wrijven. De geur werd al snel herkend als zonnebrandcrème. De meeste bezoekers hadden herinneringen aan oma na het ruiken van eau de cologne of het proeven van een pepermuntje, ofwel stravvertje.

Gevallen wortel

Daarna ging de rondleiding naar Katwijk aan de Rijn. Deze dorpskern van onze gemeente stond vroeger bekend om groente zoals bloemkool, prei en wortel. Bij het snijden van de prei was het meteen duidelijk dat het om deze groente ging. Omdat per ongeluk de peen op de grond viel, en iemand dat ook benoemde, was de geur van peen een minder grote verrassing.

Haring

De rondleiding werd vervolgd naar de geur van de taanderij. Daar kregen bezoekers ook een zeer bijzondere geur voorgeschoteld. Het smaakzintuig kon bij de haring worden ingezet. Velen smulden van het stukje vis.

Schelpen

Zogenaamde rosers, werden vroeger gebruikt bij een knikkerspel. Het was goed te voelen dat deze schelpen op de buitenkant ribbels hebben. Het verhaal gaat dat deze schelpen geluk brengen. Bezoekers namen maar al te graag de gekregen schelp mee naar huis.

Wasbord

Nieuwsbericht Zintuigen in katwijks museum vrouw met wasbord
Een demonstratie van het wasbord

Bij het Katwijkse vissershuisje werd getoond hoe men vroeger de was deed. In een teiltje water werd sunlight zeep gedaan. De zeep werd met een zeepklopper geklopt tot een mooi sopje. Al snel hing in de ruimte een aangename geur. Het wasbord werd ook gedemonstreerd. De rondleiding eindigde bij het textielwinkeltje, waar de geur van mottenballen opgesnoven kon worden.

Verhalen

Het waren twee zeer interactieve middagen. Naast de vrijwilligster van het museum, wisten de bezoekers ook veel leuke verhalen te vertellen. De rondleidingen werden bezocht door blinden, slechtzienden, doofblinden en mensen met een fysieke beperking, zowel jong als oud. RTV Katwijk heeft een mooie reportage gemaakt van de eerste zinttuigenrondleiding in het Katwijks Museum.

Bekijk hieronder de video.

De video heeft een optie voor automatische ondertiteling. De video bevat geen audiodescriptie (beeldbeschrijving). Op volgorde komen  deze sprekers aan het woord:  

  • Wil Zuijderduin: Katwijks Museum
  • Marijke van Duijn,  Platform Gehandicapten
  • Elvira Leschot, Platform Gehandicapten