Ga naar de inhoud

Wat we doen

Om de gemeente Katwijk nog toegankelijker en inclusiever te maken ondernemen wij de volgende activiteiten:

  • Scholenproject
  • Workshops op maat
  • Beoordeling toegankelijkheid
  • Expertisecentrum

Scholenproject ‘Leven met een beperking’

Het platform is in 2014 gestart met het geven van gastlessen aan de basisscholen in de gemeente Katwijk. Het doel van deze gastlessen is meer bewustwording voor mensen met een beperking

Gastles

Elk jaar geeft het platform een gastles ‘Leven met een beperking’ aan de leerlingen van groep 8. Dit doen wij op alle basisscholen in de gemeente Katwijk in de periode april-juni. In de klas vertelt een ervaringsdeskundige over zijn of haar beperking. Bijvoorbeeld iemand die in een rolstoel zit, mensen die blind of slechtziend zijn en mensen met een verstandelijke beperking. Zo verzorgen bijvoorbeeld mensen van Het Raamwerk, De Binders, De Steenrots een gastles. Natuurlijk zijn ook leden van het platform een paar uur gastdocent.

Het Grote Ervaringsspel

Ook doen de leerlingen een spel, waarmee ze veel ervaringen opdoen. Naast open vragen heeft het bordspel vele opdrachten die de leerlingen tegenkomen tijdens het spel. Door deze opdrachten ervaren zij hoe het is om met een beperking te leven. Bijvoorbeeld een parcours afleggen in een rolstoel, geblinddoekt een stukje lopen met een blindenstok. Ademen door een rietje terwijl je een stukje rent. Een oefening met gebarentaal en nog veel meer. 

Na afloop van de gastles geven de leerlingen mooie reacties. 

Conclusie is : ‘Mensen met een beperking zijn gewoon mensen’.

Lees meer over de gastles op de Sjaloomschool in het nieuwsbericht op onze website.

Scholenproject in de media

  • In 2022 heeft RTV Katwijk een video over de gastles op de Groen van Prinstererschool gemaakt. Aan het woord komen schooldirecteur Jan-Willem van der Vijver en gastdocent Elvira.
  • De Katwijksche Post heeft in 2019 een podcast gemaakt over de gastles op de Christelijke Opleidingsschool.
  • Op Alles over Katwijk staat een kort artikel over deze gastles. Het volledige artikel staat op pagina 17 van de Katwijksche Post van 4 juli 2019.
    Dat artikel is terug te lezen via Katwijksche Post op issuu.
Vrijwilliger Marijke voor de klas.

Workshops op maat

Het platform verzorgt workshops voor organisaties. Wij hebben al workshops  gegeven aan medewerkers van de gemeente, vrijwilligers van Welzijnskwartier. Of aan politieke partijen zoals Christen Unie en PvdA. Een workshop bevat altijd een deel waarbij deelnemers ervaren hoe het is om met een beperking door het leven te gaan. Daarnaast  is er een uitwisseling met een ervaringsdeskundige. De workshop geeft dus inzicht in hoe mensen het beste rekening met elkaar kunnen houden. Hoe spreek je iemand met een beperking aan? Welke fysieke aanpassingen zijn er nodig om iedereen mee te laten doen? Tips om te communiceren met iemand met een zintuiglijke beperking.

Beoordeling toegankelijkheid

Het platform beoordeelt locaties op toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Een goede visuele toegankelijkheid is daarbij natuurlijk ook belangrijk. Als bij de bouw of verbouw aandacht is voor een goede toegankelijkheid, dan hoef dit niet meer geld te kosten. Het is namelijk duurder om achteraf aanpassingen te moeten doen vanwege de toegankelijkheid van een gebouw.

Naast de fysieke toegankelijkheid mag de digitale toegankelijkheid niet ontbreken. Iedere organisatie heeft een website. Voor websites gelden ook richtlijnen voor toegankelijkheid.

Zijn teksten goed leesbaar door gebruik van goede contrasten? Zijn alle onderdelen op een website te bedienen door een toetsenbord? Is de website ingericht voor schermlezers? Is de digitale menukaart toegankelijk? Daarnaast is het ook belangrijk dat de tekst in begrijpelijke taal geschreven is.

Door kleine, simpele aanpassingen, kan een website al een stuk toegankelijker gemaakt worden. Het platform kan organisaties hierbij ook op weg helpen.

Expertisecentrum

Het platform is de plek waar iedereen terecht kan voor kennis over leven met een beperking. Ook kunnen organisaties bij het platform aankloppen, zoals bedrijven, winkeliers en verenigingen. 

Wij hebben regelmatig overleg met medewerkers van de gemeente. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

  • Toegankelijkheid tijdens de verkiezingen
  • Nieuwe bouwprojecten of herinrichting van de buitenruimte
  • Toegankelijkheid van het strand
  • Toegankelijkheid van het openbaar vervoer
  • Vervoersvoorzieningen voor mensen met een beperking
  • Knelpunten als het gaat om toegankelijkheid van de buitenruimte
  • Sportactiviteiten voor mensen met een beperking
  • Toegankelijke speeltuinen