Ga naar de inhoud

Meedoen

Iedereen kan een steentje bijdragen om de gemeente toegankelijker en inclusiever te maken. Zodat iedereen met of zonder beperking mee kan doen in de Katwijkse samenleving. Hoe kan je meehelpen?

Melding via Fixi

Een slecht onderhouden stoep is voor geen enkele voetganger fijn. Voor mensen met een beperking is dat nog vervelender. Zie je verzakte of losliggende tegels? Meld het dan op de website van Fixi. De melding komt dan bij de Gemeente Katwijk terecht. De gemeente pakt het dan verder op. Denk bijvoorbeeld ook aan uitgegroeide struiken of takken die te laag hangen. Dit zijn ook vervelende obstakels. Voor mensen in een rolstoel is de doorgang dan niet veilig. Mensen die blind of slechtziend zijn, lopen zomaar tegen laaghangende takken aan. Een melding maken van gevaarlijke en ontoegankelijke situaties kan via de website fixi.nl. Met de Fixi app kunnen ook op smartphone of tablet meldingen gemaakt worden. In beide gevallen kan dit met óf zonder account. Meldingen kunnen ook telefonisch of per e-mail worden doorgegeven aan de gemeente. Dit kan via 071 – 40 65 000 of [email protected].

Aandachtspunten

  • Parkeer de auto niet te dichtbij of voor op- en afritjes voor rolstoel, scootmobiel, rollator en kinderwagen. Plaats geen (brom) fietsen bij de ingang van een winkel, restaurant of een openbaar gebouw.
  • Zet geen (brom)fietsen op geleidelijnen. Geleidelijnen zijn tegels met ribbels, bedoeld voor mensen met een visuele beperking. Met de taststok vinden zij via deze ribbeltegels hun weg. 
  • Plaats de groene en grijze bakken of andere obstakels niet in het midden van de stoep. Bedenk dat bijvoorbeeld mensen in een rolstoel genoeg ruimte nodig hebben om te passeren. Het moet voor hen dus geen onmogelijke slalom om afvalbakken, fietsen, bomen en andere obstakels worden.
  • Fiets alleen op plaatsen waar dat is toegestaan. De voetpaden zijn vaak niet al te breed. Mensen in een rolstoel, mensen met een rollator en mensen met een visuele beperking hebben genoeg ruimte nodig om zich veilig te kunnen verplaatsen.
  • Houd in het verkeer rekening met elkaar. Ouderen en mensen met een beperking hebben vaak net wat meer tijd nodig om over te steken. Geef hen de tijd, rem of stap af. Ga niet met een bocht om de persoon heen, dit voorkomt dat je mensen laat schrikken.
  • Er zijn vele soorten hulphonden, zoals een blindengeleidehond of assistentiehond. Deze honden dragen een tuigje als ze aan het werk zijn voor hun baasjes. Deze honden zijn natuurlijk lieve beestjes. Het is niet de bedoeling dat iemand een ‘werkhond’ gaat aaien. Deze honden worden dan immers afgeleid van hun werk.
  • Een hond die los loopt, kan een hulp- of blindengeleidehond ook afleiden. Dat heeft vervelende gevolgen voor degene die afhankelijk is van de hulp van zijn of haar hond. Zorg er daarom voor dat jouw hond in de openbare ruimte altijd is aangelijnd.
  • In de bussen van Arriva is het natuurlijk aantrekkelijk om op de plek te gaan zitten waar de meeste ruimte is. Die zitplaatsen zijn bedoeld voor ouderen die slecht ter been zijn en voor mensen met een beperking. Deze zitplaatsen zijn te herkennen aan de blauwe sticker met een wit mannetje met een stok. Blijf niet altijd op de ruime zitplaats zitten. Bied je zitplaats aan wanneer er iemand met een beperking de bus instapt.
  • Houd in een scootmobiel rekening met andere gebruikers van het voetpad. De maximale snelheid op het voetpad is 6 km/uur. Met deze snelheid blijft het voor alle mensen met of zonder beperking veilig op de stoep of in winkelgebieden.

Enkele praktische tips

  • Spreek iemand met een beperking rechtstreeks aan, niet zijn of haar begeleider.
  • Wanneer je iemand met een beperking wilt aanspreken, maak altijd oogcontact als dat mogelijk is. Ga in ieder geval voor iemand staan. Tik iemand dus niet op de rug om de aandacht te trekken. Want de ander kan hierdoor behoorlijk schrikken. Bij mensen die doof of slechthorend zijn, is het belangrijk om duidelijk te spreken. Dit maakt het liplezen makkelijker.
  • Wanneer je denkt dat iemand hulp nodig heeft, vraag dit dan eerst. Het is namelijk niet fijn als je iemand met een beperking opeens bij de arm neemt.