Over ons
Het platform vindt dat alle mensen met en zonder beperking als volwaardig burger mee moeten kunnen doen in de samenleving. Iedereen in de samenleving doet er toe. ‘Iedereen moet mee kunnen doen’. Dat is het motto van het platform.
Het platform geeft gevraagd en ongevraagd advies en informatie om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk drempels in de samenleving verdwijnen. Het platform komt op voor de belangen van mensen met:
- Fysieke beperking
- Verstandelijke beperking
- Chronische ziekte
- Zintuigelijke beperking
- Psychische aandoening
- Niet-aangeboren hersenletsel
Het platform bestaat uit vrijwilligers. De vrijwilligers hebben zelf een beperking of hebben een gezins- of familielid met een beperking. Daarom weten de leden van het platform wat er nodig is voor een toegankelijke openbare ruimte en toegankelijkheid van (openbare) gebouwen. Het platform heeft regelmatig overleg met ambtenaren van de gemeente. Verder geeft het platform ook adviezen aan bijvoorbeeld Welzijnskwartier, bibliotheken, het zwembad, musea, restaurants en winkeliers.
Om inwoners meer bewust te maken hoe het is om een beperking te hebben, is het scholenproject gestart. Vanaf 2014 geeft het platform jaarlijks een gastles ‘Leven met een beperking’ aan de leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de gemeente Katwijk. In de klas vertelt iemand over zijn of haar beperking. Bijvoorbeeld iemand die in een rolstoel zit, iemand die blind of doof is. Of iemand met een verstandelijke beperking. Niet alleen de leden van het platform verzorgen een gastles. Ook mensen van Het Raamwerk, De Binders en De Steenrots staan voor de klas. Onderdeel van de gastles is ook het ervaringsspel. Dit is een soort ganzenbordspel met verschillende opdrachten en vragen. De leerlingen ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een route af te leggen in een rolstoel of met een blinddoek en een taststok.
Geschiedenis
Op 29 juni 1993 is de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg opgericht. Een van de oprichters is Marcel Wiegman. Hij is het langst betrokken bij het platform. Lees hier meer over in het bericht over Marcel Wiegman.
Vanaf 2006 vormen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg één gemeente. Het doel van het platform is dus in al die jaren niet veranderd. Leden van het platform maken zich hard voor een toegankelijke en inclusieve gemeente Katwijk.
In juli 2016 heeft Nederland het VN-Verdrag Handicap voor de rechten van mensen met een beperking ondertekend. De bedoeling van het verdrag is, dat de samenleving, er voor zorgt dat er zo weinig mogelijk drempels zijn voor deze mensen. Dit is samengevat in 22 regels, de zogenaamde Agenda 22. De gemeente en het platform zijn toen de Werkgroep Agenda 22 gestart. Dit overleg vindt nog steeds 6 keer per jaar plaats.
In de afgelopen jaren is de toegankelijkheid zeker verbeterd. Maar er zijn nog genoeg kansen om de fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid te verbeteren.