Vanaf 2025 gaat de gemeente over op een nieuwe vorm van betalen voor het restafval. Maar als iedereen afval op de juiste manier moet gaan scheiden, moet het ook toegankelijk zijn om afval aan te leveren. Daar is tijdens ons laatste overleg met de gemeente Katwijk over gesproken. Ook wethouder Soetendal was bij het gesprek aanwezig.
Vanaf 2025 komt er een vast bedrag voor de afvalstoffenheffing. Daarnaast moet er voor het aanleveren van restafval per keer een klein bedrag betaald worden. Het doel hiervan is dat inwoners hun afval beter gaan scheiden. Zoals plastic, metaal en drinkpakken (PMD), groente, fruit en tuinafval (Gft), papier, glas en textiel.
Toegankelijkheid afvalcontainers
We hebben gesproken over de toegankelijkheid van de ondergrondse afvalcontainers rondom de flat of woning. En over de (ondergrondse) containers voor PMD, glas en textiel in de wijk en bij winkelcentra.
Textiel
De afgelopen tijd is de ondergrondse container voor schone oude kleding vervangen door een grote witte bovengrondse container. Om de klep van deze container te openen, moet je behoorlijk wat kracht hebben. Voor mensen in een rolstoel, is het helemaal niet mogelijk om bij de klep te komen. Het handvat zit veel te hoog.
De gemeente gaf aan dat er voor de textielcontainer gekozen is dat de kleding droog blijft. Bij ondergrondse containers is er geen garantie dat het textiel niet nat wordt door het grondwater. Daarnaast zijn er helaas bendes actief die kleding uit de containers roven, om het door te verkopen
Om deze redenen is het erg lastig om de hoge en zware klep te openen. Helaas is het niet mogelijk om deze container toegankelijker te maken. Als je schoon textiel wilt inleveren, vraag dan iemand die je daarbij kan helpen.
Plaatsing van de containers
Helaas zijn niet alle locaties van de ondergrondse containers goed toegankelijk. In de ideale situatie staan alle containers naast elkaar. Zodat iedereen makkelijk bij de opening of de klep kan komen. Wanneer de containers in een vierkant staan, en de opening zit aan de binnenkant, dan is er bijna altijd te weinig ruimte tussen de verschillende containers. Ook bij milieuparkjes waar een metalen hek omheen staat, zijn de containers ook niet goed bereikbaar met rollator, rolstoel of scootmobiel.
Glas
Voor het inleveren van wit, groen en bruin glas is het voor blinde mensen niet duidelijk welke kleur glas in welke ronde opening moet. Dit is op te lossen door bordjes of stickers met braille en grote voelbare letters op de container te bevestigen.
Verbeteringen
De locaties waar de toegankelijkheid niet goed genoeg is voor mensen met een beperking geven wij door aan de gemeente. Per situatie zal dan worden beoordeeld welke aanpassingen er mogelijk zijn in de beschikbare ruimte. Uiteraard kunnen de inwoners ook zelf melding maken van slecht toegankelijke containers. Dit kan via Meldingen buiten ruimte